Kajastus 90 vuotta
Kajastuksen puuhamies Esa Kovanen apujoukkoineen oli koristellut Harjumaan Seurantalon juhlakuntoon ensimmäiseksi adventiksi. Woimistelu- ja urheiluseura Kajastus ry vietti 90-vuotissyntymäpäiviään.  

Ennen juhlaa kylän väki kokoontui Seurantalon kentälle. Tauno Saksa oli lahjoittanut Kajastukselle laadukkaan, takuusuomalaisen kuusen, minkä reippaat kylänmiehet Taunon johtamana olivat pystyttäneet kentän laitaan viikkoa aiemmin. Kaarina Hännisen johdattamana lähes 60 kyläläistä lauloi Joulupuu on rakennettu, kun upeaan joulukuuseen sytytettiin valot. Kuusen ympärillä oli mukava leikkiä ja laulaa joululauluja.

Virkeätä 90-vuotiasta urheiluseuravanhusta onnitteli ensimmäisenä 10-vuotias Harjumaan Martat ry. Marttojen sihteeri Auli Kekkonen kehui Kajastusta yhteistyökykyiseksi ja -haluiseksi järjestöksi.

Osmo Mustonen - kylän paras hiihtäjä

Paavo Siitari muisteli isänsä kertoneen, miten 1920-luvun lopulla Kajastuksen edustaja kävi Mikkelissä Paukkulan nuorisoseurantalolla hiihtämässä. Harjumaalaisella hiihtäjällä oli suksissa nahkamäystimet sekä monet villasukat. Koska edes minkäänlaista takaremmiä ei mäystimissä ollut, niin ennen ylämäkeä oli helppo potkaista sukset pois jaloista ja juosta mäet ylös. Kajastuksen edustajia on pärjännyt hyvin myöhemminkin hiihtokisoissa. 1940-luvulla mm. Martti Valkonen (Kuojärven takaa), Onni Kohvakka ja Matti Hokkanen ja 1950-luvulla Kovasten veljekset Toivo, Eino ja Pentti sekä Eino Kakriainen (Tinttolasta), Pauli Ursin, Kohvakan veljekset Esko ja Eero sekä Erkki Marttinen olivat hiihtäjien kärkeä. 1960-luvulla kovia nimiä olivat Tauno Saksa, Pentti Kekkonen (Postiautiolta), Esko Hokkanen sekä poikasarjassa Jari Hokkanen kylän parasta hiihtäjää Osmo Mustosta unohtamatta.

Yleisurheilun kovia nimiä ovat olleet juoksijoista Viljo ja Kauko Pajunen sekä Martti Kakriainen (Tinttolasta). Kuulamörssäreitä olivat mm. Eino Kovanen, Eino Liukkonen, Pentti Siitari ja Ahti Hänninen. Nämä nimet muistuivat 74-vuotiaan Paavo Siitarin mieleen, kun hän muisteli Kajastuksen menestymistä eri vuosikymmeninä.

Yleisurheilun kulta-aikaa

1950-luku oli yleisurheilun kulta-aikaa Kajastuksella. Silloin piirimestaruuskisoissa oli kansaa kuin pipoa, kertoi Mauno Pasonen. Joka kesä Kajastus järjesti yleisurheilukisat uudella urheilukentällä. Samoin pikkujouluissa Seurantalon seinät pullistelivat 50-luvulla. 

Kajastuksen jalkapallokausi alkoi 1960-luvulla. Kyläläisiä riitti pelaamaan jalkapalloa niin paljon, että kisoihin saatiin joukkueet jakamalla kylä kahtia ja silti varamiehiä riitti. 

1980-luvulla Kajastuksen toiminta hiipui. Pikkujoulujen vietto päättyi Seurantalolla 80-luvun alussa. Suunnitelmat Seurantalon kunnostukseen olivat 80-luvulla olemassa, mutta kunta ei lähtenyt hankkeeseen mukaan, joten rahoitusta ei saatu kuntoon. Onneksi talo on EU-rahoituksen turvin ja talkoovoimin saatu 2000-luvulla kunnostettua. 

Kansantanhuja kesäpäivisin

Kun kyläkoulumme oli remontissa vuonna 1962, niin yläluokka kävi vuoden koulua Seurantalolla, muisteli Tauno Saksa. 1970-luvulla joka perjantai lokakuusta huhtikuuhun oli tanssit. Kerran kuussa oli orkesteri esiintymässä ja kolmena perjantaina Saksan Tauno oli neulapoikana tansseissa. Orkesteri maksoi 300 markkaa, jolloin tanssiliput maksoivat viisi markkaa. Neulatanssi-iltoina sisäänpääsy oli kaksi markkaa.

Ritva Blankenstein kertoi, miten Kajastuksen 50-vuotisjuhlissa vuonna 1968 kansanedustaja Katri-Helena Eskelinen Siilinjärveltä kehui Harjumaan Seurantaloa ja esitti toiveen, että hienosta talosta pidettäisiin hyvää huolta. 1960-luvulla talolla esitettiin näytelmiä, joita Liisa Jehkinen ohjasi. Kansantanhuja tanssittiin kesäpäivisin Seurantalon pihalla. Jussi Pastinen näytti talolla elokuvia. Mm. vuonna 1963 näytettiin elokuva Tuntematon sotilas, muisti Ritva Blankenstein.

Glögi ja kahvi maistui

Juhlavieraat saivat nauttia glögistä ja kahvista pullien ym. syömisten kera kauniissa Seurantalossa. Illan lopuksi Veijo Jaakkola esitteli läsnäoleville kylämme uunituoreet kotisivut. 


Lisää kuvia löydät kuvagalleriasta.


 
 
Seurantalo ensimmäisenä adventtina

Öitten varjoon talon touhu hukkuu...

Kajastuksen pj Ilpo Haapea vastaanottaa Marttojen onnittelun Auli Kekkoselta ja Hannele Sarvelta.

Paavo Siitari muistelee.
Powered by Smart Kotisivutyökalu